12 mati di Serangan Charlie Hebdo

Kartunis paling terkenal di Perancis adalah antara 12 orang yang terbunuh apabila dua lelaki bersenjata menyerbu pejabat akhbar satira Charlie Hebdo di Paris hari ini.

Editor-in-chief Stephane Charbonnier, yang dikenali sebagai Charb, dan kartunis dikenali sebagai Cabu, Tignous dan Wolinski terbunuh dalam serangan ke atas kali ini. Sebelum ini mereka beberapa kali menerbitkan karikatur Nabi Muhammad.

Senarai nama dan profil mangsa Serangan Charlie Hebdo

Stephane Charbonnier

Stephane Charbonnier

Dua individu yang bersenjatakan mesin gun dan pelancar roket menembak secara rambang dalam sebuah pejabat Charlie Hebdo di Paris. Polis telah mengeluarkan waran tangkap terhadap Cherif Kouach, 32 tahun, dan abangnya Said, 34 tahun, selain merayu maklumat dari orang ramai bagi membolehkan dua beradik tersebut dikesan.

Cherif Kouachi dan Said Kouachi

Cherif Kouachi dan Said Kouachi

“Dua lelaki bersenjatakan mesin gun dan pelancar roket menceroboh bangunan itu yang terletak di tengah bandaraya Paris dan kedengaran bunyi berbalas tembakan dengan pegawai keselamatan.”

Peta Serangan Charlie Hebdo

Peta Serangan Charlie Hebdo

Serangan itu berlaku di pusat bandar Paris, berhampiran antara tarikan pelancong yang paling terkenal di ibu negara.

Perkara Utama di dalam isu Serangan Charlie Hebdo, Paris

  • Lelaki bersenjata telah menyerang pejabat majalah Perancis, Charlie Hebdo di Paris, membunuh 12 orang termasuk editor dan kartunis terkenal.
  • Pencarian itu ialah seramai tiga suspek, yang dinamakan oleh polis sebagai Hamyd Mourad dan dua bersaudara Said Kouachi dan Cherif Kouachi.
  • Ia adalah serangan pengganas paling dahsyat di Perancis sejak 1961 semasa perang Algeria.
  • Presiden Hollande berkata adalah suatu perbuatan “kebiadapan melampau”, dengan ramai pemimpin asing juga mengutuk serangan.
  • Pada tahun 2011, penerbitan Charlie Hebdo telah diletupkan selepas menamakan Nabi Muhammad itu sebagai “editor-in-chief”.
Serangan di Paris

Serangan di Paris

Video Serangan Charlie Hebdo di Paris

Sumber memberitahu AFP bahawa  Hamyd Mourad yang berusia 18 tahun menyerah diri kepada polis pada jam 23:00 waktu tempatan pada hari Rabu “selepas melihat namanya beredar di media sosial”. “Beliau telah ditangkap dan dibawa ke dalam jagaan,” kata sumber lain kepada agensi.

Kongsi pendapat anda