4.51 Million Yen untuk 180.4kg Tuna Bluefin Gergasi

Ikan tuna bluefin gergasi dijual lebih daripada $37,000 dalam lelongan pertama tahun ini di pasar ikan Tokyo pada hari Isnin ketika seperti Jepun menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk mengurangkan pengambilan ikan yang terancam.

Ikan tuna seberat 180.4 kilogram (380 pound) itu terperangkap di rantau utara Jepun telah berjaya meraih jumlah bidaan ¥4,510,000 ($37,480), kata seorang pegawai di pasar ikan Tsukiji.

Tawaran ini menandakan kemerosotan kedua berturut-turut pada tahun baru jualan tahunan, selepas rekod ¥155400000 telah dibayar pada tahun 2013. Ia didorong oleh perang bidaan yang diketuai oleh Hong Kong rangkaian restoran untuk ikan yang lebih besar sedikit daripada kualiti yang sama.

Ikan Tuna Mahal

Kiyoshi Kimura, presiden Sushi-Zanmai restaurant

Pemenang semalam, Kiyoshi Kimura, presiden firma di sebalik popular Sushi-Zanmai rangkaian restoran, berkata beliau “terkejut untuk memenangi bidaan pada harga yang amat rendah.”

“Saya berpuas hati dengan membeli yang terbaik, ia mempunyai bentuk yang baik dan lemak yang besar.”

Bluefin biasanya ikan yang paling mahal boleh didapati di Tsukiji, ikan terbesar dan pasaran makanan laut borong di dunia. Sekeping “otoro”, atau lemak perut ikan, boleh mencecah kos sehingga beberapa ribu yen di restoran-restoran mewah Tokyo.

Populariti yang semakin meningkat sushi Jepun di seluruh dunia juga telah mencetuskan permintaan.

Kongsi pendapat anda