5 Hobi Paling Berbahaya Di Dunia

Ini merupakan fakta bahawa terdapat hobi selamat seperti membaca, menulis, mengait atau memasak. Namun ada juga hobi yang berbahaya seperti melompat dari tebing atau keluar dari pesawat yang ternyata sangat mengancam nyawa.

Hobi berbahaya seperti ini tentu akan membuat darah dan adrenalin anda memuncak. Berikut adalah 5 daripada hobi paling berbahaya di dunia.

1. Bungee Jumping

Sebut saja bodoh atau menyenangkan, bungee kini di mana-mana. Di kawasan-kawasan tempatan anda boleh menghubungkan dan melompat dari struktur dan jambatan atau anda boleh mendapatkan ke platform yang tinggi di sebuah taman tema dan menyelam.

Tetapi ia tidak kira berapa banyak yang anda mungkin suka mengambil bahagian dalam acara ini, terjun bungee hanya berbahaya dan boleh meninggalkan anda dengan beberapa kesan yang melampau.

bungee jumping

Pernah ada pasangan Itali pada tahun 2002 yang melompat dari sebuah jambatan di Rom. Selepas melompat, kait snap keselamatan di kedua-dua bungee dan tali keselamatan telah muncul terbuka dan pasangan itu jatuh ke hujung terdekat mereka.

Lorenzo Illuminati – pemilik kemudahan bungee ini menunjukkan bahawa jika hanya satu daripada cangkuk bungee telah membuka bukan kedua-duanya, ia akan mampu menjaga mereka hidup-hidup kerana ia akan dapat mengambil kekuatan tekanan.

bungee jumping

Kongsi pendapat anda