97 rakyat Thailand dijangkiti Zika

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Jumlah orang yang dikesan dijangkiti Zika di Thailand pada tahun ini didapati meningkat dengan sebanyak 97 orang didiagnos dengan penyakit itu bagi tempoh separuh pertama tahun ini. Bagi tempoh antara 2012 dan 2015, purata lima orang dijangkiti penyakit itu setiap tahun.

Ketua Jabatan Kawalan Penyakit Dr Amnuay Gajeena bagaimanapun berkata tidak perlu terlalu bimbang dengan ancaman Zika di Thailand, disebalik jangkitan baharu dikesan di Chiangmai, Chanthaburi, Phetchabun dan Bung Kan pada minggu lepas.

Pusat itu dalam laporannya meletakkan Thailand sebagai negara “amaran merah” dengan peningkatan atau penularan jangkitan virus Zika. Dr Amnuay berkata negara itu tidak menyaksikan penyebaran penyakit Zika bagi tempoh berpanjangan di mana-mana kawasan yang terjejas dan jumlah pesakit dijangkiti virus itu juga tidak terlalu banyak.

Katanya, pemantauan dan sistem diagnostik lebih baik telah membawa kepada peningkatan kes Zika dikesan di Thailand. Penyakit Zika, menurutnya, menyebabkan demam, ruam, konjunktivitis, sakit otot dan sendi dan pening, dengan bukti baru-baru ini mengaitkan virus itu dengan sindrom ‘microcephaly’ dan ‘Guillain-Barre’.

Katanya wanita mengandung perlu mendapatkan penjagaan prabersalin sekiranya disyaki menghidap mana-mana simptom itu serta perlu mendapatkan pemeriksaan doktor. Para doktor telah memantau 20 wanita mengandung di kawasan penyakit Zika dilaporkan berlaku, dengan enam daripadanya telah melahirkan bayi yang sihat, katanya

Kongsi pendapat anda