Amazon membeli Twitch dengan harga $970 juta

DENGAN perjanjian semua tunai berjumlah $970 juta, Amazon telah mengalahkan Google dengan membeli Twitch – sebuah laman web permainan video streaming yang berada di barisan hadapan dalam industri yang dikatakan oleh penganalisis sebagai ‘lebih besar daripada Hollywood’.

Google sebelum ini telah berpeluang untuk membeli laman tersebut yang merupakan destinasi paling popular untuk penyiaran dan menonton orang lain bermain permainan video dan mempunyai penonton bulanan sebanyak kira-kira 55 juta pengguna unik.

CEO Amazon, Jeff Bezos

Sambil menyifatkan bentuk hiburan yang agak baru ini sebagai “satu fenomena global”, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Amazon, Jeff Bezos memuji laman berusia tiga tahun itu dan membandingkan dengan syarikat sendiri.

Beliau mengatakan: “Seperti Twitch, kami inginkan lebih pelanggan dan suka berfikir berbeza, dan kami berharap untuk belajar daripada mereka dan membantu mereka bergerak lebih cepat bagi membina perkhidmatan baru untuk komuniti permainan.

amazon membeli twitch $970 juta

twitch

Menurut laporan Forbes, ia menyangka Google tidak dapat menyelesaikan perjanjian selepas kebimbangan mengenai isu-isu anti-amanah. YouTube telah pun menjadi laman video paling popular di dunia dan pengambilalihan Twitch mungkin mencetuskan tuduhan monopoli video streaming terhadap Google, dengan gergasi carian dan Twitch dilaporkan tidak dapat bersetuju mengenai bagaimana untuk meneruskan jika ini berlaku.

Pengambilalihan oleh Amazon dilihat sebagai pelengkap kepada perkhidmatan atas permintaan video streaming Amazon Prime yang sedang berjuang dengan orang-orang seperti Netflix untuk menarik penonton di Amerika Syarikat dan UK.

Walau bagaimanapun, Twitch juga menambah permainan baru dalam sektor permainan itu. Amazon perlahan-lahan membina keupayaan ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini, memperoleh pemaju seperti Double Helix dan menawarkan kawalan dan pilihan permainan terhad dengan streaming Fire TV.

twitch

Twitch kemungkinan besar akan berada di barisan hadapan dalam strategi ini pada masa akan datang, memberikan Amazon akses puluhan tapak berjuta-juta pemain bersemangat muda dengan tutorial dan live streamed pertandingan telah membuatkan laman web ini menjadi salah satu 15 web paling sibuk di dunia.

CEO Twitch, Emmett Shear berkata syarikat itu memilih untuk pergi dengan Amazon kerana mereka percaya dalam masyarakat kita, mereka berkongsi nilai-nilai dan visi jangka panjang, dan mereka mahu membantu kita sampai ke sana lebih cepat.

Kami telah mencipta jenis kerjaya baru yang membolehkan orang hidup dengan berkongsi minat mereka terhadap permainan,” tambah Shear. “Kami telah membawa berbilion jam hiburan, ketawa dan kegembiraan. Saya rasa kita semua boleh memanggil ianya satu permulaan yang cukup baik.
 

Kongsi pendapat anda