ArmBand Hitam Atlit Malaysia di Glasgow

Atlet dan pegawai Malaysia di Sukan Komanwel bertafakur dan berdoa seminit di bendera Malaysia pada hari Selasa dan merancang untuk memakai ArmBand hitam di majlis perasmian dalam ingatan mangsa-mangsa kemalangan Malaysia Airlines.

Kemalangan udara MH17 di Ukraine membunuh 298 orang, termasuk 44 rakyat Malaysia. Jurucakap pasukan Mohd Fahmi Omar berkata bahawa tiada seorang pun daripada 180 atlet dan 72 pegawai-pegawai di Glasgow telah terlibat secara langsung dengan tragedi itu.

Bendera mereka di perkampungan atlet telah diturunkan setengah tiang. Presiden Persekutuan Sukan Komanwel Putera Imran, yang mewakili Malaysia berkata persekutuan itu tidak mempunyai masalah dengan armband pada majlis perasmian semalam.

“Delegasi Malaysia telah meminta untuk kelulusan rasmi daripada jawatankuasa penganjur, dan kami menjangka tidak akan ada isu, terutamanya untuk situasi seperti ini,” -Imran

Glasgow athelete

Pada bulan Februari, Jawatankuasa Olimpik Ukraine berkata IOC menolak permintaan untuk atlet pada Sukan Sochi memakai ban lengan hitam menghormati orang-orang yang meninggal dunia dalam protes ganas di Kiev. Sebelum itu pada Sukan Sochi, IOC ditegur Norway pemain ski merentas desa untuk memakai ban lengan hitam dalam penghormatan kepada saudara seorang atlet, berkata ia akan melanggar piagam Olimpik.

Selamat berjuang kepada atlit negara. Sokongan kami untuk anda!

Kongsi pendapat anda