Bot Tenggelam di Pulau Carey

Bot yang terlebih beban disyaki membawa pendatang tanpa izin Indonesia tenggelam setelah ia meninggalkan pantai barat Malaysia awal pada hari Rabu, dan sekurang-kurangnya tiga penumpang lemas dan 34 hilang. Bot yang mempunyai penumpang termasuk wanita dan kanak-kanak, duduk di muara sungai selepas tengah malam kerana ia meninggalkan Pulau Carey.

Polis berkata, bot itu kekurangan peralatan keselamatan seperti jaket keselamatan, tetapi penyelamat masih menaruh harapan untuk mencari lebih mangsa yang terselamat. Bot penyelamat sudah diturunkan ke dalam air cetek berhampiran dengan pantai.

Penyelamat di Pulau Carey, selatan Pelabuhan Klang

Penyelamat di Pulau Carey, selatan Pelabuhan Klang

Penyelamat telah memantau kawasan itu untuk pencarian mangsa dan telah mengerahkan helikopter, satu kapal besar dan lapan bot yang lebih kecil dalam operasi. Malaysia adalah rumah kepada kira-kira 2 juta pendatang tanpa izin atau kira-kira 7 peratus daripada 29 juta penduduknya.

Persoalan pekerja asing telah lama menjadi isu yang amat panas di Indonesia. Kedua-dua calon dalam 9 Julai perlumbaan presiden Indonesia telah berkata yang pekerja Indonesia di luar negara, sering melakukan kerja buruh kasar, memerlukan perlindungan lebih baik.

Kongsi pendapat anda