BUK Missile Peluru Berpandu dari Kesatuan Soviet

Anton Geraschenko, penasihat kepada Menteri Dalam Negeri Ukraine berkata peluru berpandu yang dilancarkan dari pelancar BUK telah mengenai Boeing 777. Peluru berpandu canggih itu mula dibangunkan pada tahun 1979 untuk memintas peluru berpandu yang lain, kapal terbang dan smartbombs.

BUK Missile itu mengenai kapal terbang Malaysia Airlines berhampiran sempadan Rusia Khamis lalu sebenarnya telah dibangunkan oleh Kesatuan Soviet untuk memintas sasaran sehingga 72,000 kaki di udara.

roket BUK

Pada hari Khamis lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin menyalahkan Ukraine bagi kemalangan itu, berkata Kyiv bertanggungjawab terhadap rusuhan di wilayah Rusia timur. Tetapi dia tidak menuduh Ukraine menembak kapal terbang dan tidak menangani persoalan utama sama ada Rusia memberi pemberontak seperti peluru berpandu yang kuat.

The Associated Press melaporkan melihat senjata tersebut yang menyerupai pelancar dipasang di atas tangki  di bandar Ukraine timur Snizhne awal Khamis.

Setiap pelancar dilengkapi dengan sistem radar yang canggih, bermakna ia boleh mensasarkan pelbagai sasaran dari sudut yang berbeza sekaligus sedang menjejaki lebih daripada sedozen sasaran. Satu batalion BUK boleh terdiri daripada sehingga 11 kenderaan khusus untuk radar, arahan dan tembakan peluru berpandu.

Kongsi pendapat anda