Keputusan Final Piala Malaysia Kedah vs Selangor

FINAL Piala Malaysia edisi ke-50 hari ini harus menampilkan tanggapan yang sama-sekali berbeza – Kedah selaku pasukan ‘favourite’ sambil Selangor akan menggalas label ‘underdog’.

TERKINI : KEDAH 1 – 1 SELANGOR

(Kedah menang sepakan penalti 6 – 5)

Barangkali kedua-dua pasukan saling tidak menyukai label terbaru masing-masing kini, apatah lagi Selangor dengan sejarah gemilang kejuaraan terbanyaknya dalam kempen ini sambil Kedah lebih gemar tampil sebagai pasukan berstatus pencabar.

Namun, liku-liku berbeza buat skuad Merah-Kuning mahupun skuad Hijau-Kuning, baik dalam Liga Super, Piala FA mahupun laluan ke final Piala Malaysia kali ini, mencadangkan Kedah yang lebih wajar diangkat sebagai pasukan ‘favourite’ pada ketika tidak ramai yang menaruh harapan buat Selangor mengulangi kemaraan ke final.

Di sebelah Kedah pula, kelebihan memihak mereka. Dinafikan tunjuk-ajar Tan Cheng Hoe mulai suku akhir Piala Malaysia musim lalu gara-gara perguruannya di China, Hijau-Kuning mendapat sentuhannya sepanjang musim ini.

Lebih daripada semua itu, keputusan dalam pelbagai perlawanan mendatangkan perbandingan ketara. Skuad Merah-Kuning bergelut dalam saingan liga (tangga kelima), ditunjukkan jalan keluar lebih awal dalam kempen Piala FA dan Piala AFC sehinggalah Piala Malaysia menjadi talian hayat buat mereka memburu satu-satunya trofi yang tinggal.

Kedah, sebaliknya, tampil pasukan ketiga terbaik pada musim pertama mereka kembali ke Liga Super di samping mara sejauh separuh akhir Piala FA dengan kekalahan kepada pasukan yang kemudiannya muncul juara, JDT.

Mengambil kira semua perbandingan itu, sewajarnyalah Kedah diangkat sebagai ‘favourite’ dengan dendam kekalahan musim lalu, menjadi motivasi tambahan buat mereka menjulang piala simbol keagungan bola sepak Malaysia malam nanti.

Kongsi pendapat anda