Lapangan Terbang Brussels Meletup!

Sekurang-kurangnya sebelas orang terbunuh dan beberapa yang cedera selepas dua letupan menggegarkan Lapangan Terbang Brussels disyaki serangan pengganas.

Saksi memberitahu  selepas letupan yang dipercayai telah berpusat pada American Airlines masuk meja pada kira-kira 08:00 (07:00 GMT). Terdapat laporan yang menjerit dalam bahasa Arab kedengaran di bangunan sebelum dua letupan dan tembakan yang dilepaskan dalam selepas.

Gambar-gambar dari dalam balai ketibaan menunjukkan lantai bersepah dengan jubin bumbung yang jatuh dan debu di lapangan terbang tersebut. Yang lain dilihat cedera telah terbaring di atas lantai.

Zavantem Airport

Brussels bomb

Video juga menunjukkan penumpang yang ketakutan berlari menyelamatkan nyawa mereka daripada terminal. Selepas kejadian letupan, beribu-ribu orang menunggu untuk penerbangan pagi ini telah dimaklumkan dalam terminal kerana polis menutup kawasan tersebut.

Letupan Brussels

Letupan datang hanya sehari selepas Menteri Dalam Negeri Belgium memberi amaran kemungkinan serangan balas dendam selepas penangkapan Tragedi Serangan Paris, suspek Salah Abdeslam di bandar itu minggu lalu.

Kongsi pendapat anda