Lelaki dari FB Persatuan Kongsi Gelap Melayu didakwa

Seorang lelaki yang dipaparkan di parodi Facebook “Persatuan Kongsi slalu Melayu” didakwa hari ini dengan melakukan khianat awam kerana didakwa menghantar ancaman bom terhadap sebuah masjid dan kuil. Syafiq Abdul Wahid, 24, telah disiasat di bawah Akta Hasutan 1948 itu sebelum ini.

Beliau mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya di sini hari ini di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan.

“Kami jemaah Masjid Pekida dan Beberapa NGO yang terjalin tmasuk PKGM Akan melancarkan Interior Misi MENGEBOM berapa Tempat yg dimurkai Allah Azwajalla,” membaca didakwa jenayah post Facebook Syafiq yang terakhir 24 Ogos, menurut kertas pertuduhan.

Persatuan Kongsi Gelap Melayu

Syafiq didakwa disenaraikan kilang bir Shah Alam, pusat membeli-belah Pavilion di Kuala Lumpur, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, kuil Hindu Batu Caves dan Masjid Negara antara sasaran.

Jika didapati bersalah, dia boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun, atau didenda, atau kedua-duanya, berdasarkan Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan. Hakim Mahkamah Sesyen Yasmin Abdul Razak menetapkan jaminan Syafiq di RM2,000 jaminan.

Tarikh sebutan telah ditubuhkan selama 30 Oktober.

Kongsi pendapat anda