Macau Scam Tumpas, 97 orang ditahan

Polis menumpaskan satu sindiket penipuan Macau dengan penahanan 97 individu termasuk 89 warga asing dalam empat serbuan berasingan di Pulau Pinang.

Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Persekutuan (CCID) Pengarah Comm Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata, 22 wanita antara suspek yang terdiri daripada sembilan lelaki Malaysia, 87 warga China dan Taiwan. Mereka ditahan di empat lokasi berasingan 12:00-17:00 Rabu.

Sebahagian daripada mereka telah ditahan di tiga kilang yang berbeza dalam Juru manakala yang lain ditahan di sebuah banglo di Prai selepas tiga bulan pengawasan.

scam macau

Siasatan segera dilancarkan selepas polis menerima maklumat daripada orang ramai yang mengesyaki bahawa premis telah digunakan untuk aktiviti-aktiviti yang mencurigakan. Hasil risikan mendapati suspek menjalankan aktiviti penipuan melalui telefon menggunakan kaedah Voice Over Internet Protocol (VoIP).

Mereka menggunakan panggilan palsu dengan menyamar sebagai polis atau daripada Bank Negara untuk menghubungi mangsa mengenai anggota keluarga menghadapi masalah undang-undang atau perbankan.

Kebanyakan mangsa akan memasukkan sejumlah wang untuk mengatasi masalah yang dikatakan.

Kongsi pendapat anda