Majun Burung Unta Merbahaya

Orang ramai dinasihatkan untuk tidak membeli atau menggunakan ubat tradisional Melayu, ‘Majun Burung Unta’, yang bukan merupakan produk kesihatan yang disenaraikan. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata produk yang terkandung dexamethasone, kortikosteroid yang dikawal di bawah Akta Racun 1952.

“Ia hanya dibekalkan kepada doktor atau diperolehi melalui farmasi dengan preskripsi doktor. Dexamethasone tidak boleh digunakan sebagai bahan dalam perubatan tradisional,”

Beliau berkata penggunaan jangka panjang dexamethasone tanpa kesihatan bimbingan profesional boleh membawa kepada kesan sampingan yang serius seperti lemah otot, tulang rapuh, peningkatan dalam tahap gula dalam darah, tekanan darah tinggi dan glaukoma.

Majun Burung Unta

Risiko ini meningkat untuk individu yang mempunyai penyakit kronik seperti kencing manis, kerana ia boleh mencetuskan tahap gula darah mereka dan membawa kepada komplikasi, kata beliau. Beliau menasihatkan pengguna yang telah menggunakan produk ini untuk mendapatkan rawatan daripada profesional kesihatan.

Orang ramai juga digalakkan untuk menyalurkan pertanyaan mereka kepada pembahagian Farmasi Perkhidmatan di 03-78413200 atau e-mel: pharmacy1@moh.gov.my.

Mereka juga boleh mengesahkan status pendaftaran mana-mana produk kesihatan dengan menghubungi Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan di 03-78835400 atau www.bpfk.gov.my, katanya

Kongsi pendapat anda