Microsoft Beli Mojang (Pencipta Minecraft) dengan Harga $2 Bilion

MICROSOFT Corp dalam perbincangan untuk membeli Mojang AB, sebuah syarikat di Sweden yang popular dengan permainan video “Minecraft”. Rundingan bermula sejak tiga bulan lalu. Menurut orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara ini, perjanjian akan ditandatangani seawal minggu ini.

Pembelian tersebut dianggarkan bernilai lebih daripada $2 bilion. Jurucakap Microsoft enggan mengulas, begitu juga Ketua Eksekutif Mojang, Carl Manneh.

microsoft beli mojang minecraft

Minecraft telah membantu dalam membawa dunia permainan ke tahap yang seterusnya di Microsoft Xbox One dan ini harus menjadi alasan yang baik bagi gergasi teknologi untuk memperoleh pemaju permainan yang diberikan sumber-sumber yang luas.

Sebilangan besar daripada salinan Minecraft telah dijual pada Xbox pada bulan-bulan yang lalu. Ini membuktikan bahawa permainan ini adalah lebih daripada satu kejayaan. Ianya berfungsi pada beberapa peranti dan konsol permainan.

Jika persetujuan dicapai, Microsoft dijangka membayar menggunakan sumber tunai yang terletak di luar negara kerana akibat cukai yang menggalakkan ia membawa kepada syarikat.

Kongsi pendapat anda