P1 Kini Sebahagian daripada TM

P1 kini secara rasmi telah menjadi sebahagian daripada Telekom Malaysia (TM) setelah selesai pelaburan yang telah berlaku semalam, 30 September 2014.

Menurut kenyataan akhbar “TM Selesai Pelaburan Ke P1“, Telekom Malaysia Berhad (TM) dengan sukacita mengumumkan selesainya Perjanjian Pelaburan kerjasama dengan Green Packet Berhad (Green Packet) dan SK Telecom Co, Ltd (SK Telecom) untuk ketiga-tiga pihak untuk berkongsi dalam pemilikan dan bekerjasama dalam pertumbuhan masa depan Packet One Networks (Malaysia) Sdn Bhd (P1), penyedia tanpa wayar WiMAX terkemuka di Malaysia.

Kelulusan yang diterima pakai, termasuk daripada badan-badan kawal selia yang berkaitan dan para pemegang saham Green Packet telah diperolehi dengan sewajarnya.

tm-p1-network

Berikutan dengan sempurnanya, TM muncul sebagai syarikat induk baru bagi P1 dengan pegangan saham 55.3%; dan baki 44.7% dikongsi antara Green Packet (31.1%) dan SK Telecom (13.6%).

Perkongsian itu mendorong sinergi kukuh daripada tiga (3) rakan kongsi yang saling melengkapi untuk bekerja bersama-sama untuk mengambil kesempatan daripada peluang mudah alih yang berdaya maju dan menyampaikan generasi akan datang perkhidmatan komunikasi tertumpu.

Ia pada dasarnya membolehkan P1 untuk crossover untuk LTE dan menawarkan mobiliti penuh sambil menyediakan TM dengan platform LTE-siap untuk mempercepatkan dan lebih cekap membuat produk jalur lebar tanpa wayar kepada pelanggan. Ini termasuk akses kepada jalur spektrum yang sesuai, keupayaan untuk memanfaatkan keperluan teknologi maju SK Telecom, asas pelanggan yang sedia ada untuk membina, dan asas yang kukuh LTE laman WiMAX upgradeable untuk cepat mencapai liputan LTE yang meluas.

TM melihat penyediaan penyelesaian mobiliti kepada pelanggan sebagai proses semula jadi selaras dengan peralihan industri ke arah penumpuan benar, bukan sahaja dari teknologi atau alat perspektif, tetapi yang lebih penting dari sudut pengalaman pelanggan berpendapat, dalam penyampaian akhir-ke-menamatkan perkhidmatan jalur lebar dan data.

Pelaburannya ke dalam P1 dan pelancaran baru-baru ini menawarkan jalur lebar 4G pertama, TMgo adalah sebahagian daripada pelan TM untuk menjadi No 1 komunikasi tertumpu pembekal perkhidmatan. Ia juga adalah selaras dengan wawasan TM menjadi “Maklumat dan Inovasi pertukaran” dan akan terus meningkatkan kedudukannya sebagai peneraju jalur lebar Malaysia.

Rakan bersama dengan P1 yang sedang membangunkan pelan perniagaan dan strategi bersama untuk merealisasikan sinergi perkongsian. Pada masa yang sama, rakan-rakan sedang menjalankan kajian semula operasi untuk mengoptimumkan lagi operasi untuk perniagaan masa depan P1. Pembangunan produk dan rancangan perniagaan juga sedang dibincangkan.

TM akan memainkan peranan aktif dalam pengurusan dan arah P1 melalui perwakilan yang kukuh di peringkat lembaga. Sebagai syarikat induk, ia juga mempunyai hak pencalonan untuk jawatan pengurusan utama. P1 baru lembaga dan pengurusan barisan akan diumumkan dalam masa terdekat.
 

Kongsi pendapat anda