Pembinaan Kuil di Presint 20, Putrajaya

Ramai yang tidak tahu bahawa di kawasan Putrajaya duhulunya adalah kawasan ladang-ladang kelapa sawit.

Persatuan Penganut Dewi Sri Maha Mariaman Devasthanam, Wilayah Persekutuan Putrajaya telah diasaskan oleh Dato ‘Kanagaraja Raman, Encik Damodaran dan Encik Amerendran untuk menyatukan masyarakat Hindu di Putrajaya. Persatuan ini telah didaftarkan pada 24 Mac 2005 dengan pendaftar bilangan masyarakat 0486-05-5.

Objektif persatuan ini adalah untuk menjalankan aktiviti agama bagi orang-orang beragama Hindu di Putrajaya dan mengamalkan hak-hak agama mereka.

Kuil Presint 20 Putrajaya

Ahli-ahli persatuan ini mahu sebuah kuil yang akan dibina di Putrajaya untuk tersebut. Walaupun pembinaan kuil di Putrajaya ini bukan kerana persatuan undang-undang tetapi orang-orang Hindu di Putrajaya memerlukan tempat untuk mengamalkan hak-hak agama mereka.

Pelan Induk Putrajaya pada tahun 1997 telah menetapkan plot-plot rezab agama-agama lain termasuk Kuil di Presint 20. Antara Kuil-kuil hindu yang telah dirobohkan dahulu adalah Kuil Sri Maha Mariaman di Ladang Sidgelley, Presint 14, Kuil Bukit Prang di Jln B15, Ladang Prang Besar 2, Kuil Sri Durga Kaliaman, Presint 20 serta kuil-kuil lain di Presint 7, 16, 15, 14, 13 dan Presint 11.

Kuil Devi Sri Lalithaambigai Aalayam

Yang berlaku isunya sekarang adalah Ketua pergerakan pemuda PERKASA, Irwan Fahmi Ideris mendakwa pembinaan sebuah kuil Hindu di Presint 20, Putrajaya “agak tidak sesuai” kerana ia merupakan kawasan majoriti Melayu.

“Tidak ramai penganut Hindu di Putrajaya dan jika pintu masuk menghadap Banting, lebih mudah untuk mereka sampai ke kuil. Saya tidak pasti jumlah sebenar, saya tahu majoriti yang tinggal di Putrajaya adalah Melayu,” Irwan Fahmi Ideris

Kami tidak akan berdemonstrasi atas perkara ini kerana kami menghormati agama lain

Putrajaya Temple

Manakala di laman Facebook Putrajaya Temple pula sudah mengeluarkan kenyataan yang dikongsi dari Bahagian Komunikasi Korporat, Kementerian Wilayah Persekutuan.

Ground breaking Ceremony

Ground breaking Ceremony

Temple Night View

Lakaran kawasan pembinaan kuil di Putrajaya telah dikemukakan kepada pihak berkuasa tempatan dan kelulusan telah diperolehi pada 29 September 2012. Seluruh kos untuk penyerahan dokumentasi dari tahun 2007 hingga 2012 hingga kelulusan penuh yang dicapai adalah lebih kurang RM180,000.00. Kos untuk aktiviti pentadbiran ditanggung oleh ahli-ahli jawatankuasa utama.

Seperti di dalam plan yang diluluskan, jumlah kos pembinaan kuil di Putrajaya seperti yang diberikan adalah lebih kurang RM 12.5 Juta.

Kongsi pendapat anda