Perancis tutup Masjid, Kepala Babi ditemui di hadapan Surau

Kerajaan Perancis telah menutup tiga masjid dan empat surau Muslim tidak rasmi daripada kebimbangan bahawa mereka telah menyumbang kepada radikal Islam, Menteri Dalam Negeri Perancis mengumumkan Rabu.

Menteri, Bernard Cazeneuve, memberitahu Dewan Negara bahawa tindakan itu perlu selepas serangan keganasan maut di dalam dan sekitar Paris pada Nov 13, yang menyebabkan 130 orang terbunuh dan beratus-ratus cedera.

“Akan ada ketegasan lengkap terhadap orang-orang yang mengajar kebencian di Perancis,” – Bernard Cazeneuve

masjid paris

Perancis mungkin akan menutup sehingga 160 masjid pada bulan-bulan akan datang sebagai sebahagian daripada operasi polis di seluruh negara di bawah keadaan darurat. Dan keadaan ini akan berlanjutan sehingga Februari tahun hadapan.

Mosque of Lagny-sur-Marne

Dalam serbuan polis Perancis di Mosque of Lagny-sur-Marne, polis merampas pistol 9mm, pemacu keras komputer tersembunyi di sebalik dinding dan propaganda jihad. Cazaneuve berkata polis menemui dokumen mengenai sekolah tidak berdaftar .

polis Paris

Dua masjid lain ditutup minggu lalu di Gennevilliers di pinggir bandar utara Paris dan di bandar kecil L’Arbresle berhampiran bandar tengah Lyon.

Sementara itu, kepala babi ditemui Selasa di hadapan sebuah surau di Ecquevilly di Yvelines barat Paris. Polis berkata, pengadu mendapati kepala babi di dalam pasu bunga apabila mereka tiba untuk solat.

Kongsi pendapat anda