Pesawat Rusia Metrojet A321 Terhempas di Sinai

Pesawat Metrojet Airbus A321-200 dilaporkan terhempas, membuat penerbangan dari Sharm el Sheikh (Mesir) ke St Petersburg (Russia) dengan 217 penumpang dan 7 anak kapal. Ketika berada di kawasan Semenanjung Sinai apabila pesawat itu hilang dari radar dan bangkai pesawat itu kemudiannya dijumpai di permukaan bumi  selatan Al-Arish (Sinai, Mesir).

Sumber Mesir telah melaporkan pesawat itu dipercayai terhempas. Pihak berkuasa Mesir melaporkan bahagian pertama bangkai telah diumpai. Tidak ada bukti kegiatan bermusuhan atau peluru berpandu sekitar laluan penerbangan pesawat.

Metrojet A321 Flightradar Information

Flightradar SInai

metrojet_a321_ei-etj_sinai_151031_map

Pihak berkuasa Mesir telah menemui kotak hitam pesawat Rusia, menurut sumber-sumber keselamatan. Kotak hitam mengandungi data penerbangan yang boleh membantu mewujudkan apa yang menyebabkan kemalangan itu. Walau bagaimanapun, ia tidak diketahui sama ada kotak hitam itu terjejas atau tidak.

Waris penumpang Metrojet A321

Pulkovo Airport

Bahagian Jawatankuasa Siasatan Rusia telah melancarkan siasatan kes jenayah terhadap syarikat penerbangan Kogalymavia selepas itu dengan 224 penumpang dan anak kapal terhempas.

Rusia Rosaviatsia (Pihak Berkuasa Penerbangan Awam) melaporkan A321 dari Kogalym Avia dijalankan 217 penumpang dan 7 anak kapal.

Kongsi pendapat anda