Rekod Piala Dunia bagi Pengadil Uzbekistan

Pemenang empat kali Pengadil Tahunan Bola Sepak Asia (AFC) iaitu Ravshan Irmatov mencatat pencapaian penting dalam perlawana antara Belanda dan Costa Rica, menjadi pengadil pertama yang merasmikan sembilan perlawanan Piala Dunia.

Irmatov menangani seri suku akhir lalu di Brazil, beliau adalah yang keempat di pertandingan itu selepas menyelia tiga Peringkat kumpulan perlawanan, iaitu, Switzerland vs Ecuador, Croatia vs Mexico dan Amerika Syarikat vs Jerman.

Uzbekistan telah menjadi rasmi untuk antarabangsa Fifa sejak tahun 2003 dan membuat kemunculan Piala Dunia pada tahun 2010 di mana beliau juga menetapkan beberapa rekod kejohanan.

Pengadil Ravshan Irmatov

Mengambil alih lima perlawanan di Afrika Selatan, beliau menyamai rekod untuk bilangan kebanyakan perlawanan dirasmikan dalam Piala Dunia tunggal, apabila beliau telah dipilih untuk perlawanan Belanda-Uruguay pada separuh akhir.

Pada 32 tahun, beliau juga merupakan pengadil termuda kejohanan tahun itu. Rekod sebelum ini untuk mengadili perlawanan Piala Dunia oleh pengadil telah dipegang oleh tiga individu.

Joël Quiniou Perancis pertama mencatat rekod pada tahun 1994, sebelum kedua-dua Benito Archundia Mexico dan Jorge Larrionda Uruguay turut sama pada tahun 2010.

Kongsi pendapat anda