Senarai nama dan profil mangsa Serangan Charlie Hebdo

Laporan menyebutkan bahawa 12 orang mati di Serangan Charlie Hebdo baru-baru ini. Berikut adalah nama-nama mangsa serangan yang mengejutkan di Paris.

Stephane Charbonnier Charb

Stephane Charbonnier

Charbonnier – lebih dikenali sebagai “Charb” berumur 47 tahun. Beliau telah menerima ancaman bunuh sebelum ini dan telah berada di bawah perlindungan polis.

Laporan mengatakan bahawa dia sedang dalam mesyuarat editorial pada hari Rabu, apabila dua lelaki bersenjata bertopeng pecah dalam dan melepaskan tembakan dengan senapang serangan Kalashnikov. Lelaki bersenjata didakwa menjerit “Allahu akbar!” (Allah Maha Besar).

Jean Cabut Cabu

Jean Cabut

Kartunis Jean Cabut berusia 76 tahun – dikenali oleh rakan-rakan hanya sebagai Cabu Beliau adalah salah seorang pelukis kartun Perancis yang paling popular sepanjang kerjaya beliau meliputi enam dekad.

Beliau belajar seni di Paris ‘Ecole Estienne, dan lakaran beliau mula-mula diterbitkan dalam tahun 1950-an. Beliau kemudiannya berkhidmat dalam tentera Perancis semasa Perang Algeria untuk mendapatkan kemerdekaan, melukis kartun untuk majalah tentera Bled dan penerbitan lain.

Georges Wolinski

Georges Wolinski

Georges Wolinski , 80, adalah satu lagi kartunis veteran di Charlie Hebdo itu.

Beliau dilahirkan di Tunisia oleh keluarga Yahudi. Bapanya telah dibunuh pada tahun 1936, Georges, walaupun dia hanya seorang kanak-kanak kecil pada masa itu. Kemudian dipetik sebagai berkata: “Hantu bapa saya telah menghantui saya sepanjang hidup saya.”

Beliau berpindah ke Perancis pada tahun 1940 untuk mempelajari seni bina, tetapi kemudiannya menjadi taksub dengan melukis kartun.

Bernard Verlhac Tignous

Bernard Verlhac a.k.a Tignous

Bernard Verlhac berusia 57 tahun yang menggunakan nama Tignous, adalah salah satu daripada kartunis generasi muda di Charlie Ebdo.

Tignous adalah seorang ahli kumpulan artis dipanggil kartunis untuk Keamanan. Beliau juga terlibat dengan Press Judiciare, persatuan wartawan Perancis yang meliputi kes-kes mahkamah.

Philippe Honore

Philippe Honore

Philippe Honore berusia 73 tahun yang dikenali sebagai Honore adalah merupakan penyumbang tetap kepada Charlie Hebdo, berkempen menentang ketidakadilan dan sinis.

Kartun beliau juga telah muncul dalam beberapa penerbitan lain di Perancis. Yang lemah lembut dan baik hati daripada “bearded giant” adalah legenda di kalangan rakan-rakannya, menurut France’s Paris Match.

Bernard Maris

Bernard Maris

Bernard Maris, ahli ekonomi berusia 68 tahun itu menguruskan ruangan mingguan Charlie Hebdo itu, Uncle Bernard.

Beliau juga adalah seorang pengulas yang kerap mengenai isu-isu ekonomi untuk rangkaian France Inter radio, dan mengajar ekonomi di cawangan Universiti Paris.

Maris juga merupakan ahli General Council of the Bank of France.

Serangan Charlie Hebdo Paris

Serangan Charlie Hebdo Paris

Enam mangsa lain adalah :

Elsa Cayat adalah seorang ahli analisa jiwa dan kolumnis di Charlie Hebdo. Dia berlari dwi-mingguan ruangan “Le Divan” (The Couch).

Mustapha Ourrad merupakan proof-reader untuk majalah.

Michel Renaud telah dilaporkan dijemput untuk Charlie Hebdo sebagai editor tetamu. Beliau merupakan pengasas Rendez-vous de Carnet de Voyage.

Frederic Boisseau, adalah seorang penjaga, yang berada di kaunter penyambut tetamu apabila lelaki bersenjata menyerbu bangunan.

Ahmed Merabet, adalah seorang pegawai polis Islam yang merupakan orang pertama yang tiba di tempat kejadian serangan itu. Rakaman mengejutkan menunjukkan salah satu lelaki bersenjata menembak mati seorang anggota polis berusia 42 tahun yang cedera.

Franck Brinsolaro adalah pengawal peribadi Charbonnier ini. Beliau berumur 49 tahun.

Kongsi pendapat anda