Serangan Israel Makin Menggila

Sekurang-kurangnya 78 rakyat Palestin, kebanyakan mereka orang awam, telah terbunuh akibat serangan Israel di Gaza. Kematian dari serangan udara Israel ke atas Semenanjung Gaza meningkat dengan mendadak pada hari Khamis, berikutan corak konflik lalu apabila mangsa rakyat Palestin jauh melebihi orang-orang di Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata 86 rakyat Palestin telah terbunuh dan 570 telah cedera dalam tiga hari sejak Israel memulakan operasi ketenteraan dari udara dan laut. Sekurang-kurangnya 25 daripada mereka mati pada hari Khamis.

Roket Israel

Sebagai pegawai Israel seolah-olah membayangkan di serangan mungkin dengan tentera darat, lapan ahli-ahli satu keluarga, termasuk lima kanak-kanak, terbunuh dalam serangan udara awal pagi itu menyamakan kedudukan dua rumah di Khan Younis di selatan Semenanjung Gaza berhampiran sempadan Mesir , kata Palestin kementerian Kesihatan.

Palestine Cedera

Palestine Syahid

Tentera Israel tidak membuat sebarang komen mengenai apa yang akan menjadi perbualan dunia yang dahsyat sejak serangan pada Selasa. Menteri Pertahanan Israel bercakap mengenai “long days of fighting ahead“.

Roket Al Qassam

Letupan Roket Al Qassam

Askar Israel

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama memberitahu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dalam panggilan telefon bahawa Amerika Syarikat bersedia untuk membantu merundingkan gencatan senjata, kata Rumah Putih.

Tariq Khdeir

Palestine Death

Jika dilihat, berita di luar negara kebanyakannya menyebut bahawa Israel membalas serangan pihak Hamas yang memulakan pertempuran. Tetapi sebagaimana yang kita ketahui, ia adalah sebaliknya. Marilah kita berdoa beramai-ramai sebagai umat Islam di akhir zaman ini, doakan semoga mereka yang berjuang mempertahankan Masjid dan tanahair yang suci.

“Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa
Wahai tuhan yang penuh Kuasa

Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab
Wahai tuhan yang mengarakkan awan
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.” – Doa Qunut Nazilah

Kongsi pendapat anda