Ustaz Shahul Hamid Mohon Maaf

Pendakwah Islam Ustaz Shahul Hamid Seeni Mohd, yang didakwa memperkecil-kecilkan Hindu, tidak mewakili PAS walaupun dia seorang ahli parti, kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang  Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. Mujahid berkata Shahul bercakap atas sifat peribadinya sebagai pendakwah.

Shahul telah memohon maaf atas kenyataan beliau menyakitkan hati dan perkara ini perlu berakhir di situ.

“Beliau berkata demikian dalam ucapan empat tahun lalu. Itu bahagian tertentu telah dibawa keluar … kita tidak tahu motif orang-orang di belakangnya.

Shahul menimbulkan kemarahan masyarakat Hindu selepas rakaman video beliau menghina agama itu dimuat naik ke YouTube. Pemuda MIC dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan mengadakan satu protes di Brickfields, menyeru pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadapnya.

Di George Town semalam, kira-kira 30 orang yang mewakili MIC, PPP dan beberapa Hindu NGO membuat laporan polis terhadapnya. Dilaporkan bahawa lebih daripada 400 laporan polis telah dibuat terhadap Shahul di seluruh negara. Dalam rakaman, Shahul kedengaran memberitahu umat Islam memboikot produk serbuk kari daripada “syarikat Hindu”, seperti Alagappa dan Baba’s.

ustaz shahul hamid

Shahul mencatatkan permohonan maaf kepada penganut Hindu dan rakyat Malaysia di laman Facebook dan mengeluarkan satu klip video untuk meminta maaf kenyataannya.

“Saya mungkin telah bercakap perkataan tertentu semasa ucapan saya yang boleh ditafsirkan sebagai satu penghinaan kepada masyarakat India. Saya memohon maaf kerana menyinggung perasaan mana-mana kenyataan yang mungkin telah menghina mereka dan lain-lain. Saya memberi jaminan kepada anda ini tidak akan berlaku lagi,” -Shahul-

Beliau berkata video itu dimuat naik oleh mereka yang mempunyai niat yang tidak baik tanpa pengetahuan atau kebenarannya. Mujahid, ketika ditanya sama ada parti itu akan menghukum Shahul, kata satu laporan akan dikemukakan kepada kepimpinan parti pada 10 Ogos.

Kongsi pendapat anda